Hrvatski Savez Nutricionista (HSN) je krovno udruženje, odnosno nacionalna zajednica udruga nutricionista i dijetetičara u Republici Hrvatskoj.

HSN je osnovan 03. lipnja 2017. godine u cilju ujedinjenja nutricionista i udruga nutricionista u jedinstvenu i snažnu skupinu koja zajednički djeluje u cilju promicanja, razvitka, unapređenja ali i očuvanja nutricionističke struke s jasno definiranim načinom i stupnjem obrazovanja.

Hrvatski Savez Nutricionista organizator je Međunarodnog Kongresa Nutricionista koji se održava jednom godišnje. Kongres je poseban po tome što okuplja ne samo nutricioniste već i stručnjake različitih grana znanosti od prehrambenih tehnologa i inženjera preko agronoma, liječnika i ostalih zdravstvenih djelatnika, farmaceuta, kineziologa, sve do psihologa koji dijele iste interese, a sve s ciljem razmjene najnovijih znanstvenih saznanja povezanih s nutricionizmom kao znanosti.

Vizija Hrvatskog Saveza Nutricionista jest kao krovno udruženje, odnosno nacionalna zajednica, ujediniti sve postojeće udruge nutricionista i/ili dijetetičara u cilju kvalitetnije suradnje i podrške među nutricionistima na području Republike Hrvatske, a sve u svrhu promicanja društvenog položaja nutricionista te stvaranja kvalitetnih uvjeta za rad, znanstvena istraživanja i međunarodnu suradnju.

Misija Hrvatskog Saveza Nutricionista je poboljšanje društvenog položaja nutricionista, ali i kompetencija nutricionista vođenjem brige o njihovim potrebama i interesima te cjeloživotnoj izobrazbi i trajnom usavršavanju, ali i osvješćivanje i edukacija javnosti o važnosti pravilne prehrane u skladu s kampanjama gradskih, državnih, europskih i svjetskih krovnih zdravstvenih i nezdravstvenih institucija te organizacija.

 • Predsjednica – Karmen Matković Melki, dipl.ing.preh.teh., univ.mag.pharm.
 • Dopredsjednice – Lidija Šoher, mag.nutr. ; dr.sc. Dora Babić Cikoš, mag.nutr.
 • Upravni odbor – Tena Krizmanić, mag.ing.techn.aliment.; dr.sc. Ana Ilić, mag.nutr.
 • Blagajnica – Anja Vukomanović, mag.nutr.
 • Tajnica – Lucija Marić, mag.nutr.
 • Nadzorni odbor – Nataša Andraković dipl.ing.preh.teh.(predsjednik); Josipa Mađarić, mag.nutr.; Mašenjka Katić mag.nutr.

Ciljevi Hrvatskog Saveza Nutricionista

 • Organiziranje Međunarodnog Kongresa Nutricionista jednom godišnje
 • Organiziranje savjetovanja, predavanja, seminara, tribina i drugih stručnih i promotivnih skupova struke
 • Poticanje stručnog i znanstvenog rada na području nutricionizma
 • Skrb o izobrazbi i trajnom usavršavanju nutricionista
 • Informiranje javnosti i izdavanje stručnih mišljenja za javnost
 • Suradnja sa zdravstvenim i nezdravstvenim ustanovama i zavodima na teritoriju Republike Hrvatske
 • Suradnja s inozemnim i internacionalnim udruženjima i institucijama

Udruge koje čine HSN

HRVATSKI AKADEMSKI CENTAR PRIMIJENJENOG NUTRICIONIZMA

Osnovni cilj Udruge je ujediniti stručnjake koji se bave nutricionizmom te srodnim i komplementarnim djelatnostima i time stvoriti jedinstveni i složni milje koji će omogućiti promicanje, razvitak i unapređenje prehrambene svijesti, prevenciju razvoja bolesti i poboljšanje kvalitete života pojedinca i društva u cijelosti. Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma (HACPN) okuplja članove iz područja nutricionizma, prehrambene tehnologije, biotehnologije, agronomije, medicine, farmacije, psihologije, kineziologije i gastro-enologije u cilju cjelovitog pristupa prehrani i zdravlju. Od svog osnutka 2014. godine, rad i djelovanje HACPN-a uključuje niz uspješnih projekata poput suorganizacije 3. i 4. Međunarodnog kongresa nutricionista, partnerstvo na EU projektu „Slatka dijetetika“ s Pučkim otvorenim učilištem, vođenje projekta Food Revolution Day za Republiku Hrvatsku te izdavanje prvog nutricionističkog časopisa za stručnu i opću javnost “Hranologija”.

HRVATSKI ZBOR NUTRICIONISTA

Hrvatski Zbor Nutricionista (HZN) osnovan je 2011. godine kao prva strukovna Udruga nutricionista u Republici Hrvatskoj u cilju međusobnog povezivanja nutricionista te promoviranja i unaprjeđenja struke. Strukovnim povezivanjem, stručnim i profesionalnim usavršavanjem te suradnjom s drugim istovrsnim i sličnim udrugama i organizacijama u zemlji i inozemstvu, HZN potiče stručni i znanstveni rad na području nutricionizma. U svrhu promicanja društvenog položaja dipl. ing. nutricionizma, magistara nutricionizma i doktora nutricionizma HZN surađuje s državnim institucijama kao i drugim srodnim udrugama i savezima. U budućnosti je cilj i dalje poticati stručan i znanstveni rad kao i razvijati izdavačku djelatnost na području nutricionizma te nastaviti misiju edukacije javnosti o važnosti pravilne prehrane u održanju zdravlja i u potpori liječenju bolesti.

UDRUGA NUTRICIONIZAM BALANS

Udruga Nutricionizam Balans osnovana je 2011. godine s ciljem promicanja zdravlja na znanstveno utemeljenim načelima. Iste godine udruga otvara vrata savjetovališta u Osijeku i Virovitici koje je namijenjeno osobama s pitanjima o pravilnoj prehrani i zdravom načinu života. Udruga surađuje sa brojnim srodnim udrugama i organizacijama (Hrvatski Cochrane ogranak, Hrvatski zbor nutricionista, ZZJZ “Sv. Rok”, HACPN, Medicinski fakultet Osijek, Hrvatska agencija za hranu,…).Prvi u Hrvatskoj su pokrenuli program koji uključuje multidisciplinarni pristup mršavljenju, pri kojem su u rad s klijentom uključeni liječnik, nutricionist i osobni trener. Udruga je od samog početka uključena u organizaciju Međunarodnog kongresa nutricionista.